15 Aralık 2020 Salı

Napoleon Dynamite

 

Napoleon Dynamite



Lucky!

Böyle diyor Napoleon. Filmde sadece iki defa söylese de –ki ilk yayımlandığı versiyonda bir kere söylemişti– bu söz hemen kült haline geliyor.

Bağımsız Amerikan filmlerinin en komiklerinden kabul edilen Napoleon Dynamite, Amerikan taşrasındaki bir gencin günlerini anlatıyor. İletişim kopukluğu, can sıkıntısı ve maddi kaynakların sınırlı oluşu Napoleon’un günlerini daha ilginç hale getiriyor. Baba figürünü büyükannesinin doldurduğu bir hayata sahip. Herkesi kazıklamaya çalışan bir amcası ve dış görünüşünün aksine ilginç becerilere sahip babasıyla Napoleon’un neden sıradan bir genç olamayacağını hemen anlıyoruz.


Taşranın asi çocuğunu izlemek çok zevkli, çünkü bu karakter yaşıyor. Oyuncular kısacık diyaloglarını büyük bir ustalıkla seslendiriyor. Film yaşıyor. Sinemadan çıktıktan sonra karakterler zihnimizde yaşamayı sürdürüyor. Filmin kısa zamanda kült haline gelmesinin en büyük sebebi de bu.

Filmdeki tüm çizimleri Napoleon’u canlandıran Jon Heder çiziyor. Unicorn hariç. Amerikada 40 milyon dolardan fazla kazanan yapımda Jon Heder Napoleon Dynamite’ı oynamak için sadece 1,000 dolar alıyor. Filmin bitiş jeneriği sinema tarihi içindeki en uzun jeneriklerden biri. 181 öğrenci figüranının hepsinin adı filme yazılıyor. Düşük bütçeli bu bağımsız yapım sadece 22 günde çekiliyor. Napoleon Dynamite’ın kült olduğundan bahsetmiştik. Filmin çekildiği yer olan Idaho’da bir süre festivaller, yarışmalar bile düzenleniyor. Açılış kredisi sırasında gösterilen her yemek filmin ilerleyen bölümlerinde bir karakter tarafından yeniyor. Ayrıca film, Final Cut Pro ile birlikte 6.000 dolarlık bir Macintosh kullanılarak yapımcı Jeremy Coon'un dairesinde kurgulanıyor.

Napoleon yardımsever bir karakter, her şey de bu yüzden başına geliyor. Her şeye karışıyor, yeteneklerini sorgulamıyor, bunu sadece eğlendiği için yapıyor. Majör olayların olmadığı, minör öykülerle süren bu yapımı ilk izleyişte sevmenin çok zor olduğunu itiraf etmeliyim. Büyük olaylara yer veren büyük ajan komedilerinden, silahlı aksiyon komedilerinden, mafyaların birbirini vurduğu ucuz güldürülerden, büyük bütçeli parodi yapımlardan sıkıldıysanız Napoleon Dynamite tam size göre minör konular işleyen, taşradan, bağımsız bir komedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder