15 Aralık 2020 Salı

BROKEN FLOWERS’IN YALINLIĞI

 

BROKEN FLOWERS’IN YALINLIĞI



Jim Jarmusch ve Bill Murray bir araya gelince ortaya seyir zevki yüksek, dinlendirici, düşündüren bir yapım çıkıyor.

2005 yapımı bu film hayatımızdan çıkan insanların bizde bıraktıkları ufak ayrıntılara odaklanırken davranışlarımızın çoğu zaman mantıksız olduğunu anımsatıyor. Huzur verici bir yolculuğun yalın bir sinema diliyle beyaz perdeye aktarımı Jim Jarmusch tarafından ustaca yapılıyor.



Çocuğu olduğunu isimsiz bir mektuptan öğrenen bir adamın eski sevgililerine yolculuğunu izliyoruz. Hepsiyle ayrı bir geçmişi var, hepsi farklı karakterlerde ve hepsinde pembe rengiyle alakalı bir ipucu var.

Bir zamanlar onun ruhuna dokunmuş, onunla hoş sohbetler etmiş sevgililer. Araları neden bozulmuş? Bunu bilmiyoruz, konu da bu değil zaten, tüm gün eşofmanla oturup çizgi film izleyen bu adamı ilk gördüğümüz sahne bir ayrılık anını anlatıyor. Bill Murray çizgi film izlemeyi sürdürüyor.

İşte bu sahne onu çok iyi tanımlıyor!

Filmin olay örgüsünü pembe bir mektup başlatıyor. Yönetmen Jim Jarmusch 4 kadın oyuncusundan kendi bakış açılarıyla bir mektup yazmalarını istiyor ve filmi bu mektuplara göre oluşturuyor. Kulağa deneysel gelse de filme cuk oturuyor bu yapı.

Filmde 4 kadına yolculuktan söz etmiştik. Bill Murray bunu tek şartla kabul ediyor. New York’a bir saatten fazla uzak hiçbir yere gitmem diyor. Filmin tamamı bu sebeple New York ve Jersey de çekiliyor. Ayrıca Bill Murray bu filmden sonra oyunculuğu bırakmayı düşünüyor, çünkü bu performansının yaptıklarının en iyisi olduğuna inanıyor. Neyse ki Bill Murray hala filmlerde oynuyor ve biz onu izlemeye devam ediyoruz.

Jim Jarmusch’un senaryosunu iki buçuk haftada yazdığı bu film huzurlu zaman geçirmek isteyenler ve yavaş tempo sevenler için ideal. Hem yönetmeni hem de Bill Murray’i seviyorsanız Broken Flowers size çok iyi gelecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder