15 Aralık 2020 Salı

Herkesin bir Annie Hall’u vardır

 



Herkesin bir Annie Hall’u vardır

Woody Allen’ın en iyi filmi, başyapıtı Annie Hall tüm dünyadaki o acımasız aşk sorusunu tüm dünyadaki seyircilerine sorduruyor. Ben bu kadınla anlaşamıyorum ama her saniye neden onu istiyorum? Hepimizin bir Annie’si var ve Woddy Allen bunu çok iyi işliyor. 1977 yapımı bu film kısa zamanda kült haline geliyor. Woddy Allen adeta tüm yeteneğini bize bu filmde gösteriyor. Hem yönetmenlik hem de senaristlik anlamında çıtayı öyle bir yükseğe koyuyor ki bu filmin üstüne bir film gelmiyor.


O zamana kadar komedilerdeki alışılmış sinematografinin dışına çıkarak “Baba” filminin görüntü yönetmeni Gordon Willis ile çalışıyor. Oldukça iyi bir sinematografiye sahip film hem içeri hem biçimiyle yenilikler yaratan büyük bir yapım olarak sinema tarihine geçiyor. Entelektüel ilişkilerin temel sorunlarını, aşk sahasındaki rakiplerimizi ve sevdiğimiz insanın bizden önceki haliyle bizi yüzleştiriyor.

Kuruntularımız, kıskançlıklarımız ve bencilliklerimiz. Woody ger şeyi ustaca hem kaleme hem de filme alıyor. Asla eskimeyecek bir film. Haklı çıkmak için gerçekten McLuhan’ı keşke bizde sohbetlerimize çağırabilseydik.

İlginç bilgiler:

Alvy ve Annie'nin psikiyatristlerinin yanında olduğu bölünmüş ekran sahnesine benzeyen sahne aslında tek bir sette bitişik duvarlarla aynı anda çekiliyor.

Kısa bir moda öfkesine neden olan Annie'nin kıyafetleri, Diane Keaton'ın kendi kıyafetleriydi.

93 dakika ile En İyi Film Oscar'ını kazanan en kısa ikinci film oldu. En İyi Film Oscar'ını kazanan en kısa film 91 dakika ile Marty'di.

Marshall McLuhan, Allen'ın ilk tercihi olmuyor. Önce Federico Fellini ve Luis Buñuel'e soruluyor. Keşke Fellini kabul etseymiş.

İlk kaba kurgu 2 saat 20 dakika sürüyor. Daha sonra ortadan kaldırılan sahneler: Alvy'nin bugünkü eski sınıf arkadaşlarını gösteren bölümler; Gençken Alvy; bir abur cubur restoranında bir sahne ( Danny Aiello ile birlikte ); Carol Kane, Janet Margolin, Colleen Dewhurst ve Shelley Duvall'ın yer aldığı kapsamlı ek sahneler; ve Madison Square Garden'da New York Knicks'in beş büyük filozoftan oluşan bir ekiple yarıştığı bir fantezi bölümü. Ayrıca Christopher Walken sahnesi de kesiliyor.

Filmden kesilmiş bir sahne, Annie ve Alvy'nin cehenneme gitmesinin fantastik bir sekansı. Bu sahne 20 yıl sonra Allen'ın Yaramaz Harry (1997) için yeniden yazılıyor.

Coney Island'da geçen bir sahne için Woody Allen, bir keresinde 200 kişilik bir ekibi bütün sabah etrafta dolandırıyor ve o gün çekim yapacak ilhamı bulamıyor.

Filmin adı başta “Anhedonia” idi çünkü Woody Allen hiçbir şeyden zevk almayan bir adam hakkında bir film yapmaya kararlıydı. Ancak çekimler sırasında aşk öyküsü o kadar öne çıkıyor ki bu yöne daha fazla odaklanmak için senaryoya uyarlamalar yapmaya başlıyor. Allen, karakterinin Madison Square Garden'da basketbol oynadığı bir sahneyi bile siliyor çünkü seyircilerin onu romantik ana olay örgüsünden uzaklaştığı için affetmeyeceğinden korkuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder