15 Aralık 2020 Salı

Casablanca

 

Casablanca



Kendi türünü yaratan bir sinema klasiği.

Kendinden sonraki tüm romantik filmleri etkileyen büyük bir yapım. Siyasi arkaplanıyla bir aşk hikayesini ustaca birleştiren Casablanca Amerikan sinemasının en iyi filmlerinden biri kabul ediyor. Humprey Bogart ve Ingrid Bergman’ın başrollerini canlandırdığı film savaşın en kritik anlarında başlıyor.



Rick’in yerine gittiğimizde oranın dış dünyanın ufak bir yansımasını olduğunu görüyoruz. Rick kendi işine bakan bir iş adamı, gaddar ve kuralcı. Bu adama zamanında ne olmuş diyoruz kendimize. İnsanlara karşı neden böylesine güvenini yitirmiş.

Nasıl bir aşk onun kalbini böylesine taşa çevirmiş? O sırada tek aşkı geliyor. Dünyada onca yer varken Rick’in yerine geliyor. Tesadüfler daha büyük tesadüfleri çağırıyor. Çünkü onların bir kaderi var.

Casablanca ilginç gerçeklere sahip bir film. Nazilerin çoğu aslında Nazi Almanya’sından kaçan Alman Yahudileri tarafından canlandırılıyor. 1980'lerdeyse bu filmin senaryosu, "Everybody Comes to Rick's" adlı orijinal başlığı altında bir dizi büyük stüdyo ve yapım şirketindeki okuyuculara gönderiliyor. Bazı okuyucular senaryoyu tanıyor ama çoğu tanımıyor. Birçoğu senaryonun düzgün bir film yapmak için "yeterince iyi olmadığından" şikâyet ediyor. Diğerleri "çok eski", "çok fazla diyalog" ve "yetersiz seks" gibi şikâyetler sunuyor. Film, 2. Dünya Savaşı sırasında çekildiği için, güvenlik nedeniyle hava karardıktan sonra bir havaalanında çekim yapmasına izin verilmiyor. Bunun yerine, küçük bir kartondan kesilmiş uçak kullanılıyor. Uçağın tam boyutlu olduğu yanılsamasını vermek için, uçağı kalkışa hazırlayan mürettebatı canlandıracak küçük insanlar seçiliyor. Aynı teknik yıllar sonra Yaratık'ta (1979), mürettebatın ölü uzaylıyı keşfettiği sahnede, yönetmen Ridley Scott'ın oğlu ve bazı arkadaşlarıyla birlikte küçültülmüş uzay giysilerinde de görülüyor. Rick asla “Tekrar çal Sam.” Demese de bu diyalog filmi tanımlayan bir söz haline geliyor. Oyuncuların gölgesi daha iyi görünmesi adına dekora boyanıyor. Film, Amerikan Film Enstitüsü'nün en iyi film alıntıları listesinde, listedeki diğer filmlerden daha fazla altı alıntı içeriyor.

Casablanca anlatmakla bitmez. Sinema tarihinin en iyi senaryoya sahip bu harika filmini defalarca izlemek bile insana yetmiyor.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder