15 Aralık 2020 Salı

SCOTT, DÜNYAYA KARŞI

 

SCOTT, DÜNYAYA KARŞI



Âşık olduğu kızla çıkabilmek için onun 7 eski sevgilisini yenmeye çalışan Scott’ın hayatı atari oyununa dönüyor.

Sanırım bundan daha iyi bir tanıtım tümcesi olamazdı.

Yönetmen Edgar Wright’ın en iyi filmi kabul edilen Scott Pilgrim vs. the World hem kurgusu hem de senaryosuyla temposu yüksek ve eğlenceli bir film. 90’lar Rock müziğinin ritmiyle görsel efektli bir kurgu anlayışının bir araya geldiği yapım 2010 yılında seyirciyle buluşuyor ve kısa sürede kült haline geliyor. Filmin hayranları filmdeki karakterler gibi giyinip partiler vermeye bile başlıyor.


Çünkü Scott Pilgrim vs. the World hiçbir şeye benzemiyor. Özgün ve rock komedi diyebileceğimiz grafik-romanvari tarzının tek örneği. Karakterlerin tanıtımları grafik-romanlardaki gibi kutucuklar içinde yapılıyor. Sahne geçişleri bir sayfayı çeviriyormuşuz gibi ustaca bağlanıyor. Sahneler sonraki kutuyu okumak için gözümüzü hafifçe sola kaydırmamız gibi ilerliyor. Edgar Wright müzikle iç içe olmanın verdiği güvenle bizlere kimsenin alışık olmadığı bir yapım sunuyor.

Peki nereden çıktı bunca ilginçlik?

Scott Pilgrim vs. the World aynı ada sahip bir grafik romanın uyarlaması. Sinemanın en başarılı uyarlamalarından biri kabul ediliyor. Abdürd tarzı yalın çizgilerle birleştiren çizer gibi Edgar Wright da olayları fazla karmaşık hale getirmeden yalın bir öyküyü bize sunuyor.

Bryan Lee O'Malley tarafından yazıp çizilen Scott Pilgrim vs. the World ilk olarak 2004 yılında piyasaya çıkıyor. Her yıl bir cilt şeklinde çıkan seri 2010’da 6. Cildiyle sonlanırken o yıl film de vizyona giriyor.

Michael Cera, Anna Kendrick, Mary Elizabeth Winstead, Brie Larson, Jason Schwartzman gibi oyunculara sahip film, akılda yer eden uçarı karakterleriyle tekrar tekrar izlenebilecek bir yapım.

Kurgusu hakkında YouTube üzerinde onlarca incelemeye sahip filmin kurgucuları Baby Driver ile sonradan Oscar adayı da olan Paul Machliss ve Jonathan Amos. Filmin seyir zevkinin yüksek olmasının arkasındaki nedenlerden biri de bu iki isim.

"Sex Bob-Omb" yani filmin kurgusal Rock grubu filmde iyi durması için defalarca prova yapıyor. Eski bir Beck fanı olarak da grubun müziklerini onun yaptığını söylemeliyim. Favorim Garbage Truck adlı parça. Kesinlikle dinleyin!

Müziklere takıntılı olan yönetmen Edgar Wright, Nintendo'ya bir mektup yazarak SNES oyunu Zeruda no densetsu: Kamigami no toraifôsu'nun (1991) ünlü tema şarkısını kullanmak için izin alıyor. Ayrıca sitcom tarzı bir sekans için Seinfeld(1989) tema şarkısını kullanmasına da özel bir istekle izin veriliyor.

Bir ilginç bilgi daha: CGI ve SFX’in bu kadar bol olduğu filmde Scott’ın omzunun arkasından kovaya çöp attığı sahne 33 tekrarda çekiliyor. Yönetmen nedense bunun gerçek olmasını istiyor.

Çizgi romanda olduğu gibi, Scott Pilgrim de kalbinde "SP" harfleri olan bir tişört giyiyor. Bunlar Scott'ın baş harfleri olsa da tasarım, yaratıcı Bryan Lee O'Malley'i etkilemiş olan Smashing Pumpkins grubunun logosu. Scott ayrıca Smashing Pumpkins'in baş vokalisti Billy Corgan'ın sıklıkla giydiği ikonik bir tişört olan "Zero" tişörtüyle de görülüyor.

İyi yapılar bazen seyirci bulamayabiliyor.

Açıklanan resmi rakamlara göre film batmış görünüyor. 60 milyon dolara çekilen film gişede sadece 48 milyon dolar kazanabilmiş. Bu kadar özgün bir filmin izleyici bulamaması epey şaşırtıcı. Belki de özgünlük seyirciyi korkutan bir öğedir.

Özgün şeyler arıyorsanız ve 90’lar Rock müzik ilginizi çekiyorsa Scott Pilgrim vs. the World kesinlikle izlenmesi gereken bir film.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder