15 Aralık 2020 Salı

Science of Sleep

 

Science of Sleep



Hayattan kaçıp düşlerimize sığınırız.

Peki düşlerimizden kaçmamız gerekirse?

Michel Gondry’nin başyapıtı Science of Sleep onun tüm yeteneklerini gösterdiği bir yapım. Düş ve gerçeğin perdeye yansıtılmasını iyi bir senaryoyla ve farklı bir teknikle filme alarak filmografisindeki en iyi işe imza atıyor. 2006 Berlin Film Festivali'nde yönetmen Michel Gondry, filmin ana mekânının 15 yıl önce yaşadığı bir ev olduğunu söylüyor.


Yönetmenin başyapıtı olan bu filmin en büyük güçlerinden biri de Gael García Bernal’e yer vermesi. Usta oyuncu karakterini inanılmaz bir performansla canlandırıyor. Yönetmenin espri anlayışı her sekansta kendini gösteriyor. Ustaca yazılmış diyaloglar her karakteri daha onlarla ilk tanıştığımız anda tanımamızı sağlıyor. Cannes’da filmin müzik ödülü kazanmasına da şaşırmamalı. Onlarca klip yönetmiş Michel Gondry ritimden anlıyor ve filmin kurgusunu müzikle çok güzel harmanlıyor.

Stéphanie'nin evinde piyano çalan polis, filmin müziğini besteleyen ödüllü müzisyen Jean-Michel Bernard tarafından canlandırılıyor.

Yönetmenin imzası olan stop motion sahnelerle hikâyenin gerçeküstü yanı iyice güçleniyor. Sinemasal anlatım içeriğe sadık kalarak bizi değişik tekniklerin bir araya geldiği bir sanat eseriyle buluşturuyor.

Hem hüzünlü hem komik. İlginç, gerçeküstü, tarifsiz bir deneyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder