19 Ocak 2024 Cuma

Hangi Senaryo Programında Yazmalıyım?

Senaryo yazanlar ve yazmak isteyenler için büyük bir çile haline gelen senaryo yazım programı bulma işi yıllardır büyük bir sorun, desteği kesilen appler ve farklı formatlarla uğraşmak yazma sürecini sancılı bir hale getirebiliyor. Liseden beri birçok farklı yazım uygulaması kullandım. Windows ve MacOs alternatifleri arasında defalarca geçiş yapmak zorunda kaldım. Bu yüzden böyle bir kılavuz hazırlama gereği hissettim. Özetlemek gerekirse en iyi ücretli tercih Fade In programı. En iyi ücretsiz alternatifiyse KIT Scenarist. Word ve benzeri programlarda uğraşmak yerine senaryo için geliştirilen uygulamaları kullanmak en iyisi.






FADE IN
Arayüzü kolay. Basit bir kullanımı var. Final Draft’la birlikte en iyisi diyebilirim. Fiyatı da nispeten uygun. Öğrenmesi kolay. Türkçe sözlüğü tam doğru çalışmıyor. Bilerek yanlış yazdığım basit sözcüklerde bile düzeltemediği oldu. Gender Report çıktısı alabiliyorsunuz. Böylece senaryonuzda yüzde kaç kadın-erkek diyaloğu var görebiliyorsunuz. Profesyonel bir senaristseniz mutlaka kullanmanız gerekiyor. Ücretli. 10/10

HİGHLAND 2

Arayüzü basit fakat kullanımı kolay değil. İlk defa senaryo programı kullananları zorlayacak cinsten. Her şeyi kısayollara atayarak yazımı hızlandırmak istemişler fakat İngilizce dışındaki diller için yeterli desteği yok. Sözlüğü iyi değil. Gönder Report gibi birçok güncel özelliklere sahip fakat yetersiz kalıyor. Ücretli. 
FINAL DRAFT

Hala sektörün en iyisi ama en pahalısı. Senarist ekiplerinin ve rejinin vazgeçilmezi. Prodüksiyon notlarını kolaylıkla alınmasını sağlaması onu Fade In'den öne çıkarsa da bu kadar tool bana göre değil diyorsanız sizin için iyi bir tercih olmasyacaktı. Arayüzü basit değil çünkü onlarca özelliği var. Değiştiremediğiniz hiçbir şey yok. Ücretli.



CELTX

Lise zamanlarında ücretsiz Windows sürümü çok iyi çalışıyordu fakat uzun bir süredir kullanmıyorum. Eskiden ücretsiz olarak en iyisiydi fakat şu an çok yetersiz. Diğer programların gerisinde kalıyor. Üyelik sistemine geçildiğinden beri pahalı buluyor ve tavsiye etmiyorum. Uzun bir süre televizyon skeçleri yazmak için bunu kullansak da veda vakti geldi.




TRELBY

Windows kullananlar için ücretsiz çözümlerden biri. Yeterli ve arayüzü de basit. Fazla kullanmadım.


BEAT

Mac kullananlar için ücretsiz olarak gayet iyi. Yeni başlayanlar için de yeterli.


KIT SCENARIST

En iyi ücretsiz çözüm. Hem Mac hem Windows için en iyi ücretsiz senaryo yazım programı bu. İşe yeni başlayanlar için hatta profesyoneller için bile çok iyi bir ücretsiz tercih.  10/10


Sonuç olarak en iyi Ücretli: Fade In en iyi ücretsiz KIT Scenarist diyorum.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder