4 Mart 2022 Cuma

Arizona Dream, Bisiklet ve Elma

 

Arizona Dream, Bisiklet ve Elma



Kusturica Amerikan rüyasını filme alırsa ne olur?

Çok iyi oluyor. Coğrafyasının dışına çıkarak en iyi oyuncularla çalışan yönetmen filmografisindeki en ilginç filmlerden birini çekiyor. Johnny Depp’in başrolde olduğu film karakterin iç sesiyle yakalanması zor bir devinim kazanırken Jerry Lewis tam anlamıyla döktürüyor.



Annesine benzemekten korkan bir kadın, dayısı olmaktan korkan bir adam ve beyaz perdedekiler gibi olmaya çalışan bir Cadillac satıcısı. Arizona Dream Amerikan rüyasını bize tüm gerçekleriyle sunuyor. Buna Arizona rüyası da diyebiliriz. Kusturica Amerika’da kendi dünyasını Amerikan ayrıntılarıyla inşa ediyor.

İntihar bile yönetmenin elinde komediye dönüşüyor. Elindeki malzemeyi ustalıkla kullanarak seyir zevki yüksek bir yapım çıkarıyor. Yer yer güldüren yer yer seyirciye hüznün tanımını yapan büyük bir yapım olan Arizona Dream katmanlı karakterler ve derin bir senaryoya sahip.

Balık sayıcısı diye bir mesleğe sahip olan Johnny Depp dayısının nikâhına çağırılıyor. Dayısı Jerry Lewis bir Cadillac satıcısı ve onun da kendisi gibi olmasını istiyor. Kuzeni Leo oyuncu olmak istiyor. Kusturica’nın karakterleri her zaman için uçmak, büyü yapmak gibi uçarı arzulara sahiptir. Kusturica tarzını bozmuyor ve bu yapıyı Amerika’ya ustalıkla taşıyor.

Bungee jumping bir intihar sahnesi, aya giden bir ambulans… Yapısı belirsiz bir ve asla bir sonraki sahnede ne olacağı bilinmeyen bir film.

Filmin ilk kurgusu tam 4 saat, Kusturica bunu Johnny Depp’e hediye ediyor. 1991’de çekilen film Amerika’da 1994 yılında gösterime girebiliyor. Filmin çekimleri 1 yıl sürüyor. Kusturica’nın sinir kriziyle çekime 3 ay ara veriliyor.

Filmin neredeyse her diyaloğunun alıntılandığı Arizona Dream’den benim favori tümcem şu:

“Bir bisiklet ve bir elma arasındaki farkı sana bir başkası söyledikten sonra yaşamanın ne anlamı var ki? Eğer bir bisikleti ısırıp, bir elmayı sürmeye kalkarsam, işte o zaman farkı anlarım.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder